Freitag, 13. Juni 2008

Meslek

İnsan mesleğini seçtiği zaman yaşam biçimini de seçiyor. Bu seçim size ömür boyu mutlu veya mutsuz olmanıza neden olabilir.
Meslek sadece insanın kişisel yaşamı üstünde değil, çevresi ile olan ilişkilerinde de etkisi vardır.İyi bir kariyer, çalışma ve özel hayatımızda mutlu olmanın sırrı kişiliğinize uygun meslek seçiminden geçer.

Günümüzde sanayileşmeyle birlikte , teknolojinin ilerlemesi yeni buluşlar, yeni iş sektörlerini getiriyor. Bilgisayarın hayatımıza girmesiyle birlikte, bilgisayar mühendisliği, web tasarımcılığı , bilgisayar animatörlüğü, info broker , bilgisayar öğretmenliği gibi bir çok meslek gündeme gelmiştir.
Hızla gelişen bu süreçte yarın hangi buluşlar yapılacak hangi meslekler gelecek önceden bilmek zordur. Bu gelecekte olan gözde meslekleri kesin olarak önceden bilemesek de, az çok tahmin edebiliriz. Sadece objektif bakmak lazım.

Meslek seçimi zor dur. Mesleğinizi eşiniz, dostunuz, anneniz, babanız istiyor diye seçmemelisiniz. Meslek seçiminde bireyin kendisinin yapması gereken birkaç önemli noktaları sıralayalım:

Birey kendisini iyi tanımalı

Yetenekler ,fiziki özellikler, ve ilgi alanları tanımlamalı

Amaçlar ve hedefler belirlenmeli


İlgi duyulan meslekler yakından yakın dan araştırılmalı. Bu konuda üniversitelerde öğrenci temsilcilikleri ( Student Society ) görüşmekte fayda vardır.
Türkiye'nin sosyo-ekonomik durumu ve ihtiyaçları göz önünde tutulmalıdır.

Fiziksel özellikleriniz, sosyal şartlarınız, akademik özellikler, okul faaliyetleri ve kişilik özellikleriniz…Bu noktaları da değerlendirmeye alırsanız, meslek seçiminde daha kolay bir neticeye (sonuca) ulaşabilirsiniz.