Freitag, 13. Juni 2008

Ön Mektup (Cover Letter)

Özgeçmiş kadar önemli olan ön mektup kesinlikle tek başına gönderilemez. Her zaman özgeçmişle birlikte gönderilir.

Ön mektup, özgeçmişinize destek olarak sizin beklentinizi ortaya koyabileceğiniz bir metindir. Unutmayın ki ön mektup sizin hayat hikayenizi yazabileceğiniz yer değildir.

Bu yazıyı kendinizi tanıtma, özgeçmişinizi kişiselleştirme, beceri ve deneyimlerinizi iş verenin ihtiyacına uygunluğunu belirtme fırsatını sunar.

İnsan kaynakları departmanındaki görevliler genelde her bir ön mektup için 10-20 saniye zaman harcarlar, o sebeple yazdıklarınız okuyucunun gözüne çarpmalı.

Ön Mektup nasıl yazılmalı, neleri içermeli?

Öz geçmişinizi yollayacağınız kişinin adını biliyorsanız yazın, eğer bilmiyorsanız mümkün olduğu kadar ilgili kişinin ismini öğrenmeye çalışın. Bu olanağınız yoksa genel ifadeleri yazmak zorundasınız. ‘’ Sayın İlgili ‘’ - ‘’ Sayın Genel Müdür ‘’ ‘’ Sayın Baylar ‘’ - ‘’ Dear Sirs’’ .

Sunuş cümlenizi doğru seçin, okuyucu da ilgi uyandırmalı. Hangi işe başvurduğunuzu, neden o işle ilgilendiğinizi belirtin. Sektör hakkında bilgi sahibi olduğunuzu, sizinde tam bu işe uygunluğunuzu belirtin. İş tecrübenize ve eğitiminize birer paragraf ayırmalısınız.

Sektör hakkında bilgi sahibi olduğunuzu, sizin de tam bu iş için uygun olduğunuzu belirtin . İş tecrübenize ve eğitiminize birer paragraf ayırmalısınız.

Son bölümde işi istediğinizi, mülakatı sabırsızlıkla beklediğinizi, örneğin haftaya Perşembe sizin onları arayacağınızı belirtin, teşekkür edin.

Dikkat !!

Ön mektup kısa, okunaklı ve akıcı olmalı

Özgeçmişin kağıdıyla uyumlu olmalı

Adınız, adresiniz tükenmez kalem ile mutlaka imzalı olmalı

Orijinalini yollayın, fotokopi kesinlikle yollamayın

Özgeçmişinizi İngilizce yazdıysanız, ön mektubunuzda mutlaka İngilizce olmalı.

Ön mektup nasıl yazılır ? Bu sayfadan....